+38 050 655 42 22
+38 067 105 11 99

Шуби, хутра, вплив моди та часу

Одяг, який захищав людину від холоду і спеки, снігу, дощу і вітру почав свій шлях у тисячі років із найдавніших часів. Кліматичні умови і спосіб життя людей впливають на форму і матеріал одягу. В країнах із спекотним кліматом одяг виробляли з рослин, пір’я птахів і т.п. В районах з холодним кліматом першим одягом людини були шкіри тварин. З розвитком людського суспільства одяг постійно змінювався та збагачувались його форми.

Характерні для кожної історичної епохи різновиди одягу створювались під впливом географічних умов, розвитку торгівлі і культурних зв’язків між різними народами. В одязі мода проявляється в спільності форми і силуету, пропорцій, кольору та ін. Головне, що чітко визначає моду,- це силует – зовнішній контур форми одягу.

Цикл розвитку естетичної базової форми становить приблизно 11 років. Спочатку форми завжди функціональні, вони зрозумілі, зручні, не захаращені прикрасами, пізніше верх бере естетика, розвиваються більше декоративні елементи – орнамент, фактура, прикраси. Це плавно підводить до витіснення попередньої форми і до появи нової. Такий принцип розвитку існує до нашого часу і по ньому можна визначати і прогнозувати зміни базових форм. Проте мода не повторюється абсолютно точно, а завжди знаходить нове сучасне вираження. Мода і стиль нероздільні : мода є джерелом, з якого утворюється стиль, а стиль визначає і скеровує розвиток моди.

В IХХ сторіччі в якості верхнього одягу були розповсюджені пелерини з різних тканин, оброблених хутром, або зшитих повністю з хутра. Форма і крій відповідають панівному в той час напрямку – стилю модерн. Силует жіночого одягу: низькі повні груди, осина талія і круті бедра. Шуби, хутрові пальто і жакети, облягаючі талію та вільні, розширені до низу.

На початку ХХ-го сторіччя – 1910 р. відбувається швидкий розвиток промисловості та економіки, який впливає на весь устрій життя. ті роки – шуба видовжується, талія затягнута. Силует видовжений, плоский, великі та високі коміри, використовують невеликі підкладки під плечі, головка рукава широка з виточками.
Особливо модні довгі до самого низу нарядні вечірні манто та шуби затягнуті в талії. Користуються популярністю норкові шуби, та шуби з хутра чорнобурки.

В 20 – ті роки модним стає силует овал, пізніше прямокутник. Шуби широкі в бедрах, завужені в талії та внизу. Особливо модні величезні пелерини із хутра. Входять в моду великі манжети, боа та горжетки із песця та чорнобурки.
В 40-50-ті р. докорінна зміна форм і ліній хутрових виробів – лінія плеча стає округлою. Модними є два типи – прямий і Х- подібний, підкреслюються груди, бедра і талія. Модні муфти, гарнітури – муфта і комір. Довжина шуби  поступово зменшується. Різко укорочується довжина пальто, відкриваючи коліна, максимально зменшується припуск на вільне облягання, рукава вузькі з високою проймою, коміри невеликі.

60- ті р. – розробляється Н-силует – хутрове манто широке, з великим припуском на вільне облягання, з величезним коміром. Лінія плеча округла, плавна, ширина плечей природна. Входять в моду хлястики на спині.

70-90-ті р. характерні чітким розділенням на одяг для молоді і дорослих, більшою жіночністю та вишуканістю форм. Шуби невеликого об’єму в грудях і плечах. Силуети – напівоблягаючий і приталений з прямим і розширеним низом ; прямий – може мати приталеність спереду під грудьми і під рукавом.

З початком XXI сторіччя входить мікс усіх стилів. Зберігається напівоблягаючий силует, приталений, талія закривається поясом, що надає м’якість і гнучкість. Трапеція получає сильне розширення на спині від лопаток – ” летюча спинка ” з облягаючим спереді ліфом. Мода завжди відповідає своїй епосі.

Останнє десятиріччя ХХ століття формувало стиль епохи спаду, та на зміну спаду приходить піднесення і нова мода вже віддзеркалює тенденції шикарного життя.

Сьогодні виглядати заможною та елегантною престижно.

На початку нового тисячоліття мода вимітає старі стилі, проте намагається залишити все найкраще і оригінальне. Головне, що визначає сьогоднішню моду,- це комфорт і зручність. Це найкращий час для тих, хто дотримується класичного напрямку в одязі. І до сьогодні манера просто і невимушено носити дороге хутро є строгим правилом елегантності.

Ще десять років тому ніхто не міг уявити, що хутро так стрімко увірветься на подіуми світу. В минулому сезоні хутро з’явилося у всіх дизайнерських колекціях, а продажі показали найкращі результати за останні 15 років.

Хутра більше не продаються ексклюзивно в салонах, все більше і більше вишукані шуби з’являються просто в магазинах верхнього одягу по всьому світу.

Сподобалася стаття ? Розкажіть друзям: